Kepler's Supernova Remnant

Kepler's Supernova Remnant
Right Ascension17h30.7m
Declination-21°28′
Apparent Diamieter3′
Expansion Speed200-300km/s
Distance14000 light years
Kepler's supernova remnant is the figure of the supernova which exploded in 1604. Since it was observed by famous astronomer Kepler, it is called like this.

The image was observed by ASCA. It turns out that it is shown the shell type. This shows signs that the shock wave which was able to be done in explosion has spread. Since this Kepler's supernova, although about 400 year passes, the supernova has not been observed within our galaxy. That is, Kepler's supernova remnant is the newest in the supernova observed within our galaxy.

By courtesy of K.Kinugasa (Gunma Astronomical Observatory), H.Tsunemi (Osaka Univ.)


ケプラーの超新星残骸とは,1604年に爆発した超新星のなれのはてです. その名が示すように,爆発したとき, ケプラーの法則で有名なあのケプラー (J. Kepler)によって観測されました.

図は,あすか で得られたデータを画像処理したもので, シェル型をしているのがわかります. これは,400年前の爆発でできた衝撃波が伝搬している様子を示しています. このケプラーの超新星以来400年程度経ちますが, 銀河系内では超新星が観測されていません. つまり,銀河系内で観測された超新星のなかで最も新しいものなのです.

The X-ray Spectrum of Kepler's Supernova Remnant

It is the X ray spectrum observed by ASCA (SIS). It turns out that substances become the plasma heated to tens of millions of degrees with the shock wave accompanying supernova explosion. Moreover, in a spectrum, many characteristic X-rays from elements, such as silicon, sulfur, and iron, are contained.

Element composition can be investigated by measuring the intensity of these characteristic X-rays. Since Kepler's supernova remnant is young, we can investigate how many which elements were made by this supernova explosion.


上図は あすか のSIS検出器で得られたX線スペクトルです. 超新星爆発に伴う衝撃波によって, 物質が数千万度まで熱せられたプラズマになっていることがわかりました. また,スペクトルには,ケイ素,硫黄,鉄などの元素からの特性X線が, 数多く含まれていることがわかります. この特性X線の強度を測ることによって, どの元素がどれくらい多いか(元素組成)を調べることができます. この超新星残骸は若い超新星残骸であるため,超新星爆発によって, どの元素がどれくらいできるかを調べることができるのです. 超新星は宇宙における重元素の源であるため, 超新星爆発で放出される重元素組成を調べることは重要な課題の一つです.

By courtesy of K.Kinugasa (Gunma Astronomical Observatory), H.Tsunemi (Osaka Univ.)


Go to SNR
Go to Submenu
Go to Menu